Image

FAQ

Heb jij vragen over de Startmotor? De kans is groot dat je hier antwoorden op jouw vragen vindt! Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, dan helpen we je graag verder.

Vragen over het huren van een woning

 • Ik wil een woning huren. Wat moet ik doen?

  1. Inschrijven en bezichtigen
  Dit doe je online via de website. Je selecteert hier de beschikbare woningen die jouw voorkeur hebben en die passen bij jouw inkomenssituatie. Bekijk hier de volledige handleiding, waarin wij je stap voor stap uitleggen hoe de online inschrijving in zijn werk gaat. Of doorloop onze woontest en ontdek direct of jij ook in aanmerking komt voor een studio in Startmotor. Wil je bezichtigen? Kom dan gezellig langs!

  2. Voorlopige toewijzing
  De woningen worden vervolgens toegewezen aan de kandidaten die zich volledig hebben inschreven en alle documenten hebben geüpload. Wanneer je een voorlopige toewijzing hebt ontvangen, kun je deze vervolgens accepteren of verwerpen. Indien je de voorlopige toewijzing hebt geaccepteerd, zullen wij vervolgens de uitgebreide finale credit check uitvoeren. Dit houdt in dat wij bijvoorbeeld BKR-registraties checken en indien nodig werkgevers nabellen.

  3. Eindcontrole en definitieve acceptatie
  Wanneer je dossier volledig akkoord bevonden is, krijg je per email bericht dat je dossier is goedgekeurd en vervolgens krijg je de huurovereenkomst digitaal ter ondertekening aangeboden. Deze onderteken je digitaal middels IDIN. Wijzigingen door huurder op de huurovereenkomst zijn helaas niet mogelijk.

  4. Oplevering
  Dan gaan we direct aan het werk om de woning zo snel als mogelijk aan je op te leveren. Voorafgaand aan de sleuteloverdracht ontvang je gedetailleerde informatie over de ingebruikname, verhuizing, energiecontracten enz. Tijdens de sleuteloverdracht wordt je identiteitsbewijs gescand volgens AVG richtlijnen op echtheid en registratie in geval van vermissingen.

 • Is bezichtigen in Startmotor mogelijk?

  Ja! Maak hier een afspraak voor een bezichtiging en kom gezellig langs om zelf kennis te maken met Startmotor.

 • Wat zijn de vereisten om te huren?

  Bekijk alle voorwaarden hier om te huren in de Startmotor. Of doorloop onze woontest en ontdek direct of jij ook in aanmerking komt voor een studio in de Startmotor.

  Belangrijke voorwaarden om te huren zijn onder andere:

  • Je bent 18 tot en met 27 jaar;
  • Je bent werkend of ondernemer;
  • Je hebt voldoende inkomen (zie voorwaarden);
  • Je bent alleenstaand (samenwonen is alleen mogelijk bij de grotere woningen (2Room);
  • Je wil bijdragen aan de Startmotor community door bijvoorbeeld deel te nemen aan een bewonerscommissie of je op een andere manier in zetten voor de gemeenschap.
 • Wat is de inkomenseis om te huren?

  Je verdiend zelfstandig meer dan € 1.750,- per maand. Als je minder dan € 1.750,- per maand verdient, maar minimaal € 1.250,- dan kun je via een zogenaamde garantsteller alsnog in aanmerking komen voor een woning. Verder werk je op een vast contract wat je met een werkgeversverklaring kunt aantonen.

 • Kan ik huurtoeslag ontvangen?

  Kijk hier of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag (de minimale leeftijd om in aanmerking te komen voor een huurtoeslag is 23 jaar).

 • Wat zijn de eisen om iemand garant te stellen?

  Als je een woning wilt huren in de Startmotor maar je inkomen is net niet toereikend, dan kun je ook bij ons huren met een garantsteller. Je inkomen mag dan echter niet lager zijn dan 70% van de inkomenseis. De garantsteller dient wel aan de inkomenseisen te voldoen en woonachtig te zijn in Nederland. Ook moet de garantsteller een garantstellingsformulier invullen en ondertekenen.

  Je dient bij je inschrijving een medehuurder op te geven. Bij de toelichting schrijf je dan dat de medehuurder jouw garantsteller is. Natuurlijk moet de garantsteller aan de zelfde inkomenseisen voldoen als iedereen. Deze persoon moet dan ook alle juiste documenten aanleveren.

 • Kan ik met een uitkering in de Startmotor wonen?

  Het alleen hebben van een uitkering, denk hierbij aan een WIA uitkering, is helaas niet toereikend om een woning te huren in de Startmotor. Bekijk de inkomenseisen om te zien of jouw inkomen toereikend is.

 • Kan ik ook huren als ik werk via een uitzendbureau?

  Dit is mogelijk als je beschikt over een arbeidsovereenkomst Fase B en als het inkomen toereikend is.

 • Moet ik een waarborgsom betalen?

  Voor de woningen betaal je bij aanvang een waarborgsom van € 1.000,-. Voor de gemeubileerde woningen bedraagt deze waarborg € 1.500,-. Voorgenoemde geldt voor alle huurders. Indien maatwerk benodigd is bij de beoordeling van een huurdossier kan dit anders zijn.

 • Hoe worden de woningen toegewezen?

  In de woningzoeker op de website kun je tijdens je inschrijving een aantal (maximaal 6) voorkeursadressen opgeven. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mochten meerdere belangstellenden een voorkeur hebben voor hetzelfde adres, dan zal toewijzing plaatsvinden op basis van loting. Je hebt de mogelijkheid om meerdere voorkeursadressen op te geven. Om je kansen te vergroten adviseren wij je om hier gebruik van te maken.

 • Hoe gaat de contractondertekening?

  Als jij een woning toegewezen krijgt, heb je twee dagen om deze woning te accepteren of te weigeren. Als je de woning accepteert, kijken wij jouw documenten na. Als jij voldoet aan de inkomenseisen en alle documenten zijn in orde, sturen wij jou het contract digitaal toe. Je kunt dit contract dan ook digitaal ondertekenen (bekijk hier een voorbeeld van hoe het contract eruit ziet). Als je dit hebt gedaan, maken wij met jou een afspraak voor de sleuteloverdracht.

 • Ik heb getekend, wat nu?

  Gefeliciteerd met je nieuwe woning en welkom bij de community! Tijdens te check-in lopen we met jou door de woning en controleren we of alles naar behoren is.

 • Wanneer moet ik wat betalen?

  Zodra je je contract getekend hebt, betaal je de borg en de eerste maand huur. Daarna zal maandelijks omstreeks de 25ste een automatische incasso plaatsvinden.

 • Wat is de huurtermijn?

  De huurovereenkomst, ook wel een jongerencontract* genoemd, teken je in de eerste instantie voor een jaar. Daarna heb je een opzegtermijn van één kalender maand.

  *Een jongerencontract wordt afgesloten voor een huurperiode van maximaal 60 maanden (5 jaar). Het is mogelijk om deze huurperiode eenmalig met twee jaar te verlengen. Met andere woorden: je kunt maximaal zeven jaar in Startmotor wonen.

 • Wanneer kan ik verhuizen?

  Op de dag dat jij je sleutel krijgt van je nieuwe huurwoning in de Startmotor kun je verhuizen.

Vragen over voorzieningen en faciliteiten

 • Zijn er naast de huurprijs nog andere (service)kosten?

  Er zijn inderdaad servicekosten van toepassing. Deze zijn circa € 130,- per maand (afhankelijk van woningtype). De servicekosten bestaan o.a. uit: stookkosten, elektra- en waterverbruik van de algemene ruimtes, community manager kosten, schoonmaakkosten, glasbewassing, ontstoppingsfonds riool, servicecontracten technische installaties, ongediertebestrijding en veiligheid. Ook wordt er klein onderhoud in de woning hersteld als nodig. De servicekosten worden jaarlijks naar werkelijke kosten afgerekend.

  Daarnaast betaal je nog:

  • De stofferingskosten á € 10,- per maand en als je een gemeubileerd appartement (type A2) hebt, betaal je nog € 70,- per maand voor de meubels;
  • Het onderhoudsabonnement á € 8,95;
  • De nutsvoorzieningen. De prijs hiervan verschilt per appartement, maar zal tussen de € 52,- en de € 65,- bedragen. Dit is inclusief internet en televisie.

  De subsidiable servicekosten bedragen € 1,10 + € 12,- + € 3,- + € 12,- = afgerond € 28,-. Bekijk hier een proefberekening.

 • Welke gemeenschappelijke ruimtes zijn er?

  In Startmotor Rotterdam heb je alle ruimte voor rust en ontspanning in je eigen huurappartement, maar is er ook volop actie. Zo kunnen er door zowel de interne community als externe partijen evenementen worden georganiseerd. Iedereen kan hiervoor het initiatief nemen.

  Daarnaast beschik je over een fijne loungeruimte in de entreehal, waar je kunt afspreken of elkaar kunt ontmoeten. Maar dat is nog niet alles. Startmotor Rotterdam huisvest een bibliotheek met een leesruimte, een filmzaal, een gameroom, een gezamenlijke kookruimte, een sportdak met een basketbalveld, een hobbyruimte en een sportruimte. Iedere bewoner van Startmotor kan en mag van al die faciliteiten gewoon gebruikmaken.

  Overzicht 

  • Bioscoop;
  • Gemeenschappelijke keuken;
  • Gemeenschappelijke woonkamer;
  • Sportruimte;
  • Klusruimte;
  • Studieruimtes;
  • Themaruimtes per verdieping;
  • Gemeenschappelijke dakterrassen met mogelijkheden voor loungen, sporten en urban farming.

  Alle gemeenschappelijke ruimtes kunnen gebruikt worden door de bewoners van de Startmotor.

 • Welke apparaten staan er in de fitnessruimte?

   

   Image

  Er zijn twee sportruimtes. In de fitnessruimte is een crosstrainer, een bike, een ligfiets, een step en een wave. Naast bovenstaande apparaten staan er ook diverse klimrekken in de binnentuin en is er een sportkooi op het dak.

 • Kan ik een parkeerplaats huren?

  De parkeerplekken in de ondergrondse parkeergarage van de Startmotor zijn momenteel allemaal verhuurd. Je kunt als huurder een parkeervergunning bij de gemeente Rotterdam aanvragen. Afhankelijk van het aantal beschikbare vergunningen bij de gemeente Rotterdam kun je in aanmerking komen voor een vergunning Er zijn nog wel een aantal plekken beschikbaar voor elektrische voertuigen.

 • Is er een algemene fietsenberging?

   

   Image

  Op de begane grond is een collectieve fietsenstalling. Per appartement is er één plek toegewezen.

 • Beschikt iedere woning over een privéberging?

  Let op: de bergingen zijn momenteel allemaal verhuurd.

  In totaal zijn er 136 bergingen in de ondergrondse parkeergarage. De berging kost € 35,- per maand.

 • Zijn er gedeelde auto’s en/of fietsen beschikbaar in de Startmotor?

  In de Startmotor worden voorzieningen getroffen voor deelmobiliteit. Dit houdt in dat je, tegen vergoeding, gebruik kunt maken van gezamenlijke auto’s en/of fietsen.

 • Is er internet?

  In de hele Startmotor is snel internet aanwezig via Teleplaza. De bedrade download snelheid loopt op tot 900 mb/sec en de draadloze internetsnelheid loopt op tot 450mb/sec. De upload bedrade snelheid is ook supersnel!

  Daarnaast is er IP TV aanwezig, waarbij het televisiesignaal via de internetverbinding ontvangen wordt. Het gebruik van internet is in de servicekosten inbegrepen.

 • Hoe is de verwarming in mijn woning geregeld?

  Er is een radiator in de woonkamer en een handdoekradiator in de badkamer. Er wordt verwarmd middels stadsverwarming.

 • Hoe is de ventilatie in mijn woning geregeld?

  Elk appartement heeft een eigen ventilatiesysteem. Verse lucht komt binnen via een inlaat in de buitengevel (die nooit mag worden afgesloten) en, in geval van een aparte (slaap)kamer, een raamrooster. Vuile lucht wordt afgezogen boven de keuken en de badkamer. Het systeem werkt op basis van luchtvochtigheids- en CO2-detectie.

 • Krijg ik een sleutel of tag?

  In de Startmotor wordt gebruik gemaakt van een digitaal sluitsysteem van ILOQ. Je krijgt een sleutel die MVGM programmeert zodat jij toegang hebt tot algemene ruimtes en jouw woning. Het sluitsysteem is duurzaam en geeft jou als bewoner veel gebruiksgemak.

 • Mag je roken in de Startmotor?

  Alleen op de aangewezen plaatsen buiten mag je roken, zoals bij de gemeenschappelijke dakterrassen. In de Startmotor of in de woningen is roken niet toegestaan.

 • Zijn huisdieren toegestaan in de Startmotor?

  Nee, huisdieren zijn niet toegestaan.

 • Wat doet de community manager in de Startmotor?

  In de Startmotor zijn er één community manager en twee huismeesters aanwezig. De community manager zorgt ervoor dat jij in een prettige en veilige omgeving kunt wonen. Ook stuurt zij de bewonerscommissie aan. De community manager van de Startmotor zal de nieuwe bewoners bij de sleuteloverdrachten verwelkomen.

  Leer community manager Nerima kennen in onze blog!

 • Hoe is de veiligheid in de Startmotor?

  In de Startmotor zijn beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Hierdoor kunnen alle gemeenschappelijke ruimtes gemonitord worden. Op een aantal plekken zijn ook camera’s opgesteld die het gebruik van bijvoorbeeld de dakterrassen in beeld brengen, zodat bewoners beneden in de hal al kunnen zien welke activiteiten er gaande zijn. Deze beelden worden real-time weergegeven. Buiten de aanwezigheidstijden van de community manager en de huismeester is er tot 24:00 een security host aanwezig, die vooral in de omgeving van De Startmotor te vinden is. Deze wordt ondersteund door camera’s waarvan de beelden live bekeken worden. In de nacht laten we ook surveillance uitvoeren. Zo zorgen we voor een veilig gevoel.

  Maar ook jij kunt iets doen om de veiligheid te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld onderdeel worden van het buurtpreventieteam, om je in te zetten voor jouw medebewoners en de buurt. Samen zorgen we voor een veilige woonomgeving!

 • Is er een pakketdienst aanwezig?

  Op de begane grond in de hal zijn kluizen van MyPUP. Mocht je een pakketje bestellen bij een webshop, dan kun je deze laten versturen naar de locatie van MyPUP. MyPUP zorgt dat je pakketje wordt afgeleverd in Startmotor. Je ontvangt bericht zodra je pakket geleverd is. Je kunt ook pakketjes in het gebouw verzenden met MyPUP. Als je geen gebruik wil maken van MyPUP is het ook mogelijk om pakketjes naar je woning te bezorgen.

 • Wat moet ik doen met vuilnis?

  Je vuilnis kun je kwijt in de vuilcontainers aan de straatzijde.

Vragen over de studio's

 • Hoe is de keuken uitgerust?

   

   Image

  De keuken in de studio’s is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, combi-oven, koelkast met vriesvak en spoelbak.

  De keuken in de 2Room studio’s is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, combi-oven, koelkast met vriesvak en spoelbak. Daarbij zijn uitsluitend de 2Room studio’s voorzien van een aansluitpunt voor een vaatwasser. In geen enkele woning is standaard een vaatwasser aanwezig.

  Natuurlijk is er voldoende kastruimte in de keuken. In één van de kasten heb je de mogelijkheid om je kleding te hangen. Boven de voordeur heb je ook opslagruimte.

 • Hoe is de badkamer uitgerust?

   

   Image

  De badkamers zijn voorzien van douche, toilet en wastafel. Tevens is er een aansluiting voor een was-/droogcombinatie. Gezien de beperkte ruimte wordt een zogenaamde wasdroogmachine geadviseerd.

 • Wat valt er onder stoffering?

  De woningen zijn standaard voorzien van een pvc-vloer (laminaat-look), wandafwerking, gordijnen, kapstok, plafondlampen, een whiteboard, vitrage en gordijnrails.

 • Hoe is de buitenruimte afgewerkt?

  Alle woningen beschikken over een balkon. De balkons zijn voorzien van een stalen balustrade met glaspanelen. Hier is voldoende plaats voor een zitje.

 • Wat valt er onder meubilering?
   Image

  Woningtype A2 wordt standaard gemeubileerd verhuurd. Onder de meubilering valt een tweepersoonsbed (140cm), matras, kledingkast, bureau, lampen, zitgelegenheid en salontafel. Linnengoed en keukengerei worden niet standaard geleverd. Voor de meubilering wordt maandelijks meubileringskosten á € 70,- in rekening gebracht. Lees hier meer over de gemeubileerde studio’s.

 • Mag ik boren in mijn woning?

  Nee, je mag niet boren in de muren in verband met het leidingwerk. Een wand in de woning is voorzien van een zogenaamd ophang systeem voor het ophangen van wanddecoratie.

 • Mag ik samen met mijn partner een studio huren?

  Nee, alleen in de 2Room studio is het toegestaan om met twee personen te wonen (momenteel is de 2Room studio niet meer beschikbaar).

 • Mag ik met mijn kind komen wonen in de Startmotor?

  Nee, helaas is het concept hier niet op uitgerust.