Image

Veelgestelde vragen

Vragen over het huren van een woning

 • Ik wil een woning huren. Wat moet ik doen?
  1. Inschrijven
   Dit doe je online via de website. Je selecteert hier de beschikbare woningen die jouw voorkeur hebben en die passen bij jouw inkomenssituatie. Bekijk hier de volledige handleiding, waarin wij je stap voor stap uitleggen hoe de online inschrijving in zijn werk gaat. Of doorloop onze woontest en ontdek direct of jij ook in aanmerking komt voor een studio in Startmotor.
  2. Voorlopige toewijzing
   De woningen worden vervolgens toegewezen aan de kandidaten die zich volledig hebben inschreven en alle documenten hebben geüpload. Wanneer je een voorlopige toewijzing hebt ontvangen, kun je deze vervolgens accepteren of verwerpen. Indien je de voorlopige toewijzing hebt geaccepteerd, zullen wij vervolgens de uitgebreide finale credit check uitvoeren. Dit houdt in dat wij bijvoorbeeld BKR-registraties checken en indien nodig werkgevers nabellen.
  3. Eindcontrole en definitieve acceptatie
   Wanneer je dossier volledig akkoord bevonden is, krijg je per email bericht dat je dossier is goedgekeurd en vervolgens krijg je de huurovereenkomst digitaal ter ondertekening aangeboden. Deze onderteken je digitaal middels IDIN. Wijzigingen door huurder op de huurovereenkomst zijn helaas niet mogelijk.
  4. Oplevering
   Dan gaan we direct aan het werk om de woning zo snel als mogelijk aan je op te leveren. Voorafgaand aan de oplevering ontvang je gedetailleerde informatie over de ingebruikname, verhuizing, energiecontracten enz. Tijdens de sleuteloverdracht wordt je identiteitsbewijs gescand volgens AVG richtlijnen op echtheid en registratie in vermissingen.
 • Wat zijn de vereisten om te huren?

  Bekijk alle voorwaarden hier om te huren in Startmotor. Of doorloop onze woontest en ontdek direct of jij ook in aanmerking komt voor een studio in Startmotor.

  Belangrijke voorwaarden om te huren zijn onder andere:

  • Je bent tussen 18 tot en met 27 jaar;
  • Je bent werkend of ondernemer;
  • Je hebt voldoende inkomen (zie vraag inkomenseis)
  • Je bent alleenstaand (samenwonen is alleen mogelijk bij de grotere woningen);
  • Je wil bijdragen aan De Startmotor community door bijvoorbeeld deel te nemen aan een bewonerscommissie of je op een andere manier in zetten voor de gemeenschap.
 • Wat is de inkomenseis om te huren?

  Je verdiend zelfstandig meer dan € 1.750,- of hebt een garantsteller. En je werkt op een vast contract wat je met een werkgeversverklaring kunt aantonen.

 • Kan ik huurtoeslag ontvangen?

  Als de kale huurprijs (inclusief subsidiabele servicekosten*) van je woning onder de € 737,14 (pijl 2020) valt, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Let op: om in aanmerking te komen voor huurtoeslag dien je ook aan andere voorwaarden te voldoen.

  Kijk hier of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag.

  *Subsidiable servicekosten bedragen € 1,10 + € 12,- + € 3,- + € 12,- = afgerond € 28,-.

 • Wat zijn de eisen om iemand garant te stellen?

  Als je een woning wilt huren in De Startmotor maar je inkomen is net niet toereikend, dan kun je ook bij ons huren met een garantsteller. Je inkomen mag dan echter niet lager zijn dan 70% van de inkomenseis. De garantsteller dient wel aan de inkomenseisen te voldoen en woonachtig te zijn in Nederland. Ook moet de garantsteller een garantstellingsformulier invullen en ondertekenen.

  Je dient bij je inschrijving een medehuurder op te geven. Bij de toelichting schrijf je dan dat de medehuurder jouw garantsteller is. Natuurlijk moet de garantsteller aan de zelfde inkomenseisen voldoen als iedereen. Deze persoon moet dan ook alle juiste documenten aanleveren.

 • Kan ik met een uitkering in Startmotor wonen?

  Het alleen hebben van een uitkering, denk hierbij aan een WIA uitkering, is helaas niet toereikend om een woning te huren in Startmotor. Bekijk de inkomenseisen om te zien of jouw inkomen toereikend is.

 • Kan ik ook huren als ik werk via een uitzendbureau?

  Dit is mogelijk als je beschikt over een arbeidsovereenkomst Fase B en als het inkomen toereikend is.

 • Moet ik een waarborgsom betalen?

  Voor de woningen betaal je bij aanvang een waarborgsom van € 1.000,-. Voor de gemeubileerde woningen bedraagt deze waarborg € 1.500,-. Voorgenoemde geldt voor alle huurders: hier worden geen uitzonderingen op gemaakt.

 • Mag ik samen met mijn partner een studio huren?

  Nee, alleen in de 2Room studio is het toegestaan om met twee personen te wonen.

 • Mag ik met mijn kind komen wonen in Startmotor?

  Helaas is het concept hier niet op uitgerust.

 • Hoe worden de woningen toegewezen?

  In de Woningzoeker op de website kun je tijdens je inschrijving een aantal (maximaal 6) voorkeursadressen opgeven. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mochten meerdere belangstellenden een voorkeur hebben voor hetzelfde adres, dan zal toewijzing plaatsvinden op basis van loting. Je hebt de mogelijkheid om meerdere voorkeursadressen op te geven. Om je kansen te vergroten adviseren wij je om hier gebruik van te maken. De inschrijving start op 27 augustus 2020.

 • Is bezichtigen in Startmotor mogelijk?

  Indien je voldoet aan alle inkomenseisen en een woning hebt toegewezen gekregen is het mogelijk om jouw woning in Startmotor te bezichtigen. Zolang je nog géén woning hebt toegewezen gekregen en een incompleet dossier hebt, kun je helaas niet komen kijken. Dit heeft alles te maken met de coronamaatregelen waar wij ons graag aan houden. Wij hopen natuurlijk op jouw begrip. Heb je een woning toegewezen gekregen en is jouw dossier goedgekeurd? Maak hier een afspraak voor een bezichtiging.

 • Hoe gaat de contractondertekening?

  Als jij een woning toegewezen krijgt, heb je twee dagen om deze woning te accepteren. Als je de woning accepteert, kijken wij jouw documenten na. Als jij voldoet aan de inkomenseisen en alle documenten zijn in orde, sturen wij jou het contract digitaal toe. Je kunt dit contract dan ook digitaal ondertekenen (bekijk hier een voorbeeld van hoe het contract eruit ziet). Als je dit hebt gedaan, maken wij met jou een afspraak voor de sleuteloverdracht.

 • Ik heb getekend, wat nu?

  Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Tijdens te check-in lopen we met jou door de woning en controleren we of alles naar behoren is.

 • Wanneer moet ik wat betalen?

  Zodra je je contract getekend hebt, betaal je de borg en de eerste maand huur. Daarna zal maandelijks omstreeks de 25ste een automatische incasso plaatsvinden.

 • Wat is de huurtermijn?

  De huurovereenkomst, ook wel een jongerencontract* genoemd, teken je in de eerste instantie voor een jaar. Daarna heb je een opzegtermijn van één kalender maand.

  *Een jongerencontract wordt afgesloten voor een huurperiode van maximaal 60 maanden (5 jaar). Het is mogelijk om deze huurperiode eenmalig met twee jaar te verlengen. Met andere woorden: je kunt maximaal zeven jaar in Startmotor wonen.

 • Wanneer zijn de woningen klaar?

  Startmotor is per september 2020 opgeleverd!

 • Wanneer kan ik verhuizen?

  Op de dag dat jij je sleutel krijgt van je nieuwe huurwoning in De Startmotor kun je verhuizen.

 • Mag ik boren in mijn woning?

  Nee, je mag niet boren in de muren in verband met het leidingwerk.

Vragen over voorzieningen en faciliteiten

 • Zijn er naast de huurprijs nog andere (service)kosten?

  Er zijn inderdaad servicekosten van toepassing. Deze zijn circa 130,- per maand. De servicekosten bestaan o.a. uit: stookkosten, elektra- en waterverbruik van de algemene ruimtes, community manager kosten, schoonmaakkosten, glasbewassing, ontstoppingsfonds riool, servicecontracten technische installaties, ongediertebestrijding en veiligheid. Ook wordt er klein onderhoud in de woning hersteld als nodig. De servicekosten worden jaarlijks naar werkelijke kosten afgerekend.

  Daarnaast betaal je nog:

  • De stofferingskosten á € 10,- per maand en als je een gemeubileerd appartement (type A2) hebt, betaal je nog € 70,- per maand voor de meubels;
  • Het onderhoudsabonnement á € 8,95;
  • De nutsvoorzieningen. De prijs hiervan verschilt per appartement, maar zal tussen de € 52,- en de € 65,- bedragen. Dit is inclusief internet en televisie.

  De subsidiable servicekosten bedragen € 1,10 + € 12,- + € 3,- + € 12,- = afgerond € 28,-.

 • Wat valt er onder stoffering?

  De woningen zijn standaard voorzien van een pvc-vloer (laminaat-look), wandafwerking, gordijnen, kapstok, plafondlampen, een whiteboard, vitrage en gordijnrails.

 • Wat valt er onder meubilering?

  Woningtype A2 wordt standaard gemeubileerd verhuurd. Onder de meubilering valt een tweepersoonsbed (140cm), matras, kledingkast, bureau, lampen, zitgelegenheid en salontafel. Linnengoed en keukengerei worden niet standaard geleverd. Voor de meubilering wordt maandelijks meubileringskosten á €70,- in rekening gebracht.

 • Kan ik een parkeerplaats huren?

  De parkeerplekken in de ondergrondse parkeergarage van Startmotor zijn momenteel allemaal verhuurd. Je kunt als huurder een parkeervergunning bij de gemeente Rotterdam aanvragen.

 • Beschikt iedere woning over een privéberging?

  Nee, in totaal zijn er 136 bergingen in de ondergrondse parkeergarage. Wil je een berging huren? Geef dit dan aan bij je inschrijving. De berging zal worden toegewezen bij het toewijzen van jouw woning. De berging kost € 35,- per maand.

 • Is er een algemene fietsenberging?

  Op de begane grond is een collectieve fietsenstalling. Per appartement is er één plek toegewezen.

 • Zijn er gedeelde auto’s en/of fietsen beschikbaar in De Startmotor?

  In De Startmotor worden voorzieningen getroffen voor deelmobiliteit. Dit houdt in dat je, tegen vergoeding, gebruik kunt maken van gezamenlijke auto’s en/of fietsen.

 • Mag je roken in Startmotor?

  Alleen op de aangewezen plaatsen mag je roken, zoals bij de gemeenschappelijke dakterrassen. In de woning is roken niet toegestaan.

 • Is er internet?

  In de hele Startmotor is snel internet aanwezig via Teleplaza. De bedrade snelheid loopt op tot 900 mb/sec en de draadloze internetsnelheid loopt op tot 450mb/sec. Daarnaast is er IP TV aanwezig, waarbij het televisiesignaal via de internetverbinding ontvangen wordt. Het gebruik van internet is in de servicekosten inbegrepen.

 • Hoe is de verwarming in mijn woning geregeld?

  Er is een radiator in de woonkamer en een handdoekradiator in de badkamer. Er wordt verwarmd middels stadsverwarming.

 • Hoe is de ventilatie in mijn woning geregeld?

  Elk appartement heeft een eigen ventilatiesysteem. Verse lucht komt binnen via een inlaat in de buitengevel (die nooit mag worden afgesloten) en, in geval van een aparte (slaap)kamer, een raamrooster. Vuile lucht wordt afgezogen boven de keuken en de badkamer. Het systeem werkt op basis van luchtvochtigheids- en CO2-detectie.

 • Hoe is de keuken uitgerust?

  De keuken in de studio’s is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, koelkast met vriesvak en spoelbak.

  De keuken in de tweekamer-woningen is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, koelkast met vriesvak en spoelbak. Daarbij zijn uitsluitend de tweekamer-woningen voorzien van een aansluitpunt voor een vaatwasser. In geen enkele woning is standaard een vaatwasser aanwezig.

  Natuurlijk is er voldoende kastruimte in de keuken. In één van de kasten heb je de mogelijkheid om je kleding te hangen. Boven de voordeur heb je ook opslagruimte.

 • Hoe is de badkamer uitgerust?

  De badkamers zijn voorzien van douche, toilet en wastafel. Tevens is er een aansluiting voor een was/ droogcombinatie. Gezien de beperkte ruimte wordt een zogenaamde wasdroogmachine geadviseerd.

 • Krijg ik een sleutel of tag?

  In De Startmotor wordt gebruik gemaakt van een digitaal sluitsysteem van ILOQ. Je krijgt een sleutel die Wooove programmeert zodat jij toegang hebt tot algemene ruimtes en jouw woning. Het sluitsysteem is duurzaam en geeft jou als bewoner veel gebruiksgemak.

 • Zijn huisdieren toegestaan in Startmotor?

  Nee, huisdieren zijn niet toegestaan.

   

 • Welke gemeenschappelijke ruimtes zijn er?

  In Startmotor Rotterdam heb je alle ruimte voor rust en ontspanning in je eigen huurappartement, maar is er ook volop actie. Zo kunnen er door zowel de interne community als externe partijen evenementen worden georganiseerd. Iedereen kan hiervoor het initiatief nemen.

  Daarnaast beschik je over een heerlijke loungeruimte in de entreehal, waar je kunt afspreken of elkaar kunt ontmoeten. Maar dat is nog niet alles. Startmotor Rotterdam huisvest een bibliotheek met een leesruimte, een filmzaal, een gameroom, een gezamenlijke kookruimte, een sportdak met een basketbalveld, een hobbyruimte en een sportruimte. Iedere bewoner van Startmotor kan en mag van al die faciliteiten gewoon gebruikmaken.

  Overzicht 

  • Bioscoop;
  • Gemeenschappelijke keuken;
  • Gemeenschappelijke woonkamer;
  • Sportruimte;
  • Klusruimte;
  • Studieruimtes;
  • Themaruimtes per verdieping;
  • Gemeenschappelijke dakterrassen met mogelijkheden voor loungen, sporten en urban farming.

  Alle gemeenschappelijke ruimtes kunnen gebruikt worden door de bewoners van De Startmotor.

 • Welke apparaten staan er in de fitnessruimte?

  In de fitnessruimte is een crosstrainer, een bike, een ligfiets, een step en een wave. Naast bovenstaande apparaten staan er ook diverse klimrekken in de binnentuin.

 • Wat doet de community manager in De Startmotor?

  In Startmotor is er één community manager en twee huismeesters aanwezig. De community manager zorgt ervoor dat jij in een prettige en veilige omgeving kunt wonen. Tevens stuurt zij de bewonerscommissie aan. De community manager van Startmotor zal de nieuwe bewoners bij de sleuteloverdrachten verwelkomen.

 • Is er een pakketdienst aanwezig?

  Op de begane grond in de hal worden kluizen van MyPUP geinstalleerd. Mocht je een pakketje bestellen bij een webshop, dan kun je deze laten versturen naar de locatie van MyPUP. MyPUP zorgt dat je pakketje wordt afgeleverd in De Startmotor. Jij ontvangt bericht zodra je pakket geleverd is.

 • Hoe is de veiligheid in De Startmotor?

  In De Startmotor zijn beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Hierdoor kunnen alle gemeenschappelijke ruimtes gemonitord worden. Op een aantal plekken zijn ook camera’s opgesteld die het gebruik van bijvoorbeeld de dakterrassen in beeld brengen, zodat bewoners beneden in de hal al kunnen zien welke activiteiten er gaande zijn. Deze beelden worden real-time weergegeven. Buiten de aanwezigheidstijden van de community manager en de huismeester is er tot 24:00 een security host aanwezig, die vooral in de omgeving van De Startmotor te vinden is. Deze wordt ondersteund door camera’s waarvan de beelden live bekeken worden. In de nacht laten we ook surveillance uitvoeren. Zo zorgen we voor een veilig gevoel.

  Maar ook jij kunt iets doen om de veiligheid te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld onderdeel worden van het buurtpreventieteam, om je in te zetten voor jouw medebewoners en de buurt. Samen zorgen we voor een veilige woonomgeving!

 • Wat moet ik doen met vuilnis?

  Je vuilnis kun je kwijt in de ondergrondse vuilcontainers aan de straatzijde.

 • Hoe is de buitenruimte afgewerkt?

  Alle woningen beschikken over een balkon. De balkons zijn voorzien van een stalen balustrade met glaspanelen. Hier is voldoende plaats voor een zitje.