Menu Sluiten

FAQ

Heb jij vragen over de Startmotor? De kans is groot dat je hier antwoorden op jouw vragen vindt! Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten, dan helpen we je graag verder.

Zie jij jezelf al wonen in de Startmotor? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes rondom Startmotor.

Vragen over het huren van een woning

Ja! Schrijf je hier in voor één van de opendagen en kom gezellig langs om zelf kennis te maken met de Startmotor.

Bekijk alle voorwaarden hier om te huren in de Startmotor.

Belangrijke voorwaarden om te huren zijn onder andere:

 • Je bent 18 tot en met 27 jaar;
 • Je bent werkend of ondernemer;
 • Je hebt voldoende inkomen (zie voorwaarden);
 • Je bent alleenstaand (samenwonen is alleen mogelijk bij de woningtype 2Room);
 • Je wil bijdragen aan de Startmotor community door bijvoorbeeld deel te nemen aan een bewonerscommissie of je op een andere manier in zetten voor de gemeenschap.

Om te kunnen huren in de Startmotor moet je drie keer de bruto huur per maand verdienen.

Zit je maximaal 10% onder deze inkomenseis, dan kun je via een zogenaamde garantsteller alsnog in aanmerking komen voor een woning. Ook werk je op een vast contract wat je met een werkgeversverklaring kunt aantonen.

Kijk hier of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag (de minimale leeftijd om in aanmerking te komen voor een huurtoeslag is 23 jaar).

Zit je maximaal 10% onder deze inkomenseis, dan kun je via een zogenaamde garantsteller alsnog in aanmerking komen voor een woning. De garantsteller dient wel aan de inkomenseisen te voldoen en woonachtig te zijn in Nederland. Ook moet de garantsteller een garantstellingsformulier invullen en ondertekenen.

Je dient bij je inschrijving een medehuurder op te geven. Bij de toelichting schrijf je dan dat de medehuurder jouw garantsteller is. Natuurlijk moet de garantsteller aan de zelfde inkomenseisen voldoen als iedereen. Deze persoon moet dan ook alle juiste documenten aanleveren.

Het alleen hebben van een uitkering, denk hierbij aan een WIA uitkering, is helaas niet toereikend om een woning te huren in de Startmotor. Bekijk de inkomenseisen om te zien of jouw inkomen toereikend is.

Dat kan als je een arbeidsovereenkomst van fase B hebt en voldoet aan de inkomenseisen.

Voor de woningen betaal je bij aanvang een waarborgsom van €1.000,-. Voor de gemeubileerde woningen bedraagt deze waarborg €1.500,-. Voorgenoemde geldt voor alle huurders. Indien maatwerk benodigd is bij de beoordeling van een huurdossier kan dit anders zijn.

Als al jouw documenten goedgekeurd zijn en jij voldoet aan de inkomenseisen, sturen wij je binnen 3 werkdagen het contract digitaal toe. Je kunt dit contract dan ook digitaal ondertekenen. Als je dit hebt gedaan, maken wij met jou een afspraak voor de sleuteloverdracht.

Gefeliciteerd met je nieuwe woning en welkom bij de community! Tijdens de check-in lopen we met jou door de woning en controleren we of alles naar behoren is.

Zodra je je contract getekend hebt, betaal je de borg en de eerste maand huur. Daarna zal maandelijks omstreeks de 1ste een automatische incasso plaatsvinden.

De huurovereenkomst, ook wel een jongerencontract* genoemd, teken je in de eerste instantie voor een jaar. Daarna heb je een opzegtermijn van één kalender maand.

*Een jongerencontract wordt afgesloten voor een huurperiode van maximaal 60 maanden (5 jaar). Het is mogelijk om deze huurperiode eenmalig met twee jaar te verlengen. Met andere woorden: je kunt maximaal zeven jaar in Startmotor wonen.

Op de dag dat jij je sleutel krijgt van je nieuwe huurwoning in de Startmotor kun je verhuizen.

Vragen over voorzieningen en faciliteiten

Bij de Startmotor beginnen de kale huurprijzen bij €675,- per maand. De prijzen van de woningen vind je terug in de woningzoeker. Daarnaast zijn er de servicekosten. De servicekosten zijn nu vastgesteld op €130,- per maand.

De servicekosten omvatten o.a. de volgende onderdelen: stookkosten meetingpoint, huismeester, elektra algemene voorzieningen, beveiliging door Avenue Services, community-app, glasfonds, fonds kleine herstellingen, postkastservice voor ontvangen en versturen poststukken, schoonmaak en afvalverwijdering, schoonmaak algemene ruimtes, glasbewassing, ontstoppingsfonds riool, servicecontracten technische installaties 24/7, ongediertebestrijding en veiligheid, administratiekosten, groenvoorzieningen en terreinonderhoud. Het voorschot hiervoor bedraagt € 130. Jaarlijks worden de werkelijke servicekosten verrekend met het voorschot volgens de wettelijke bepalingen.

Verder betaal je voor de nutsvoorzieningen €65,-. Dit zijn voorzieningen zoals tv, internet, verwarmen, koken, licht en water (kosten zijn afhankelijk van persoonlijk gebruik). Je studio wordt gestoffeerd opgeleverd. Dit betekent dat je niet meer hoeft te verven of een vloer te kopen. Hiervoor betaal je €10,- per maand. Je kunt er ook voor kiezen om gemeubileerd te huren. Als laatste geniet je van een onderhoudsabonnement voor €8,95 per maand.

In de Startmotor Rotterdam heb je alle ruimte voor rust en ontspanning in je eigen huurappartement, maar is er ook volop actie. Zo kunnen er door zowel de interne community als externe partijen evenementen worden georganiseerd. Iedereen kan hiervoor het initiatief nemen.

Daarnaast beschik je over een fijne loungeruimte in de entreehal, waar je kunt afspreken of elkaar kunt ontmoeten. Maar dat is nog niet alles. De Startmotor Rotterdam huisvest een bibliotheek met een leesruimte, een filmzaal, een gameroom, een gezamenlijke kookruimte, een sportdak met een basketbalveld, een hobbyruimte en een sportruimte. Iedere bewoner van de Startmotor kan en mag van al die faciliteiten gewoon gebruikmaken.

Overzicht gemeenschappelijke ruimtes

 • Bioscoop;
 • Gemeenschappelijke keuken;
 • Gemeenschappelijke woonkamer;
 • Sportruimte;
 • Klusruimte;
 • Studieruimtes;
 • Themaruimtes per verdieping;
 • Gemeenschappelijke dakterrassen met mogelijkheden voor loungen, sporten en urban farming.

Alle gemeenschappelijke ruimtes kunnen gebruikt worden door de bewoners van de Startmotor.

Er zijn twee sportruimtes. In de fitnessruimte is een crosstrainer, een bike, een ligfiets, een step en een wave. Naast bovenstaande apparaten staan er ook diverse klimrekken in de binnentuin en is er een sportkooi op het dak.

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar in de ondergrondse parkeergarage. Heb je behoefte aan een parkeerplaats, geef dit dan aan bij je inschrijving. Zijn er meer aanmeldingen dan beschikbare parkeerplaatsen, dan worden deze op basis van loting toegewezen. 

 
Op de begane grond is een collectieve fietsenstalling. Per appartement is er één plek toegewezen.

Let op: de bergingen zijn momenteel allemaal verhuurd.

In totaal zijn er 136 bergingen in de ondergrondse parkeergarage. De berging kost €35,- per maand.

In de Startmotor worden voorzieningen getroffen voor deelmobiliteit. Dit houdt in dat je, tegen vergoeding, gebruik kunt maken van gezamenlijke auto’s en/of fietsen.

In de hele Startmotor is snel internet aanwezig via Teleplaza. De bedrade download snelheid loopt op tot 900 mb/sec en de draadloze internetsnelheid loopt op tot 450mb/sec. De upload bedrade snelheid is ook supersnel!

Daarnaast is er IP TV aanwezig, waarbij het televisiesignaal via de internetverbinding ontvangen wordt. Het gebruik van internet is in de servicekosten inbegrepen.

Er is een radiator in de woonkamer en een handdoekradiator in de badkamer. Er wordt verwarmd middels stadsverwarming.

Elk appartement heeft een eigen ventilatiesysteem. Verse lucht komt binnen via een inlaat in de buitengevel (die nooit mag worden afgesloten) en, in geval van een aparte (slaap)kamer, een raamrooster. Vuile lucht wordt afgezogen boven de keuken en de badkamer. Het systeem werkt op basis van luchtvochtigheids- en CO2-detectie.

In de Startmotor wordt gebruik gemaakt van een digitaal sluitsysteem van ILOQ. Je krijgt een sleutel die MVGM programmeert zodat jij toegang hebt tot algemene ruimtes en jouw woning. Het sluitsysteem is duurzaam en geeft jou als bewoner veel gebruiksgemak.

Alleen op de aangewezen plaatsen buiten mag je roken, zoals bij de gemeenschappelijke dakterrassen. In de Startmotor of in de woningen is roken niet toegestaan.

Nee, huisdieren zijn niet toegestaan.

In de Startmotor zijn er één community manager en twee huismeesters aanwezig. De community manager zorgt ervoor dat jij in een prettige en veilige omgeving kunt wonen. Ook stuurt zij de bewonerscommissie aan. De community manager van de Startmotor zal de nieuwe bewoners bij de sleuteloverdrachten verwelkomen.

In de Startmotor zijn beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Hierdoor kunnen alle gemeenschappelijke ruimtes gemonitord worden. Op een aantal plekken zijn ook camera’s opgesteld die het gebruik van bijvoorbeeld de dakterrassen in beeld brengen, zodat bewoners beneden in de hal al kunnen zien welke activiteiten er gaande zijn. Deze beelden worden real-time weergegeven. Buiten de aanwezigheidstijden van de community manager en de huismeester is er tot 24:00 een security host aanwezig, die vooral in de omgeving van de Startmotor te vinden is. Deze wordt ondersteund door camera’s waarvan de beelden live bekeken worden. In de nacht laten we ook surveillance uitvoeren. Zo zorgen we voor een veilig gevoel.

Maar ook jij kunt iets doen om de veiligheid te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld onderdeel worden van het buurtpreventieteam, om je in te zetten voor jouw medebewoners en de buurt. Samen zorgen we voor een veilige woonomgeving!

Op de begane grond in de hal zijn kluizen van MyPUP. Mocht je een pakketje bestellen bij een webshop, dan kun je deze laten versturen naar de locatie van MyPUP. MyPUP zorgt dat je pakketje wordt afgeleverd in de Startmotor. Je ontvangt bericht zodra je pakket geleverd is. Je kunt ook pakketjes in het gebouw verzenden met MyPUP. Als je geen gebruik wil maken van MyPUP is het ook mogelijk om pakketjes naar je woning te bezorgen.

Je vuilnis kun je kwijt in de vuilcontainers aan de straatzijde.

Vragen over de studio's

De keuken in de studio’s is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, combi-oven, koelkast met vriesvak en spoelbak.

De keuken in de 2Room studio’s is voorzien van een 2-pits inductieplaat, afzuigkap, combi-oven, koelkast met vriesvak en spoelbak. Daarbij zijn uitsluitend de 2Room studio’s voorzien van een aansluitpunt voor een vaatwasser. In geen enkele woning is standaard een vaatwasser aanwezig.

Natuurlijk is er voldoende kastruimte in de keuken. In één van de kasten heb je de mogelijkheid om je kleding te hangen. Boven de voordeur heb je ook opslagruimte.

De badkamers zijn voorzien van douche, toilet en wastafel. Tevens is er een aansluiting voor een was-/droogcombinatie. Gezien de beperkte ruimte wordt een zogenaamde wasdroogmachine geadviseerd.

De woningen zijn standaard voorzien van een pvc-vloer (laminaat-look), wandafwerking, gordijnen, kapstok, plafondlampen, een whiteboard, vitrage en gordijnrails.

Alle woningen beschikken over een balkon. De balkons zijn voorzien van een stalen balustrade met glaspanelen. Hier is voldoende plaats voor een zitje.

Woningtype A2 wordt standaard gemeubileerd verhuurd. Onder de meubilering valt een tweepersoonsbed (140cm), matras, kledingkast, bureau, lampen, zitgelegenheid en salontafel. Linnengoed en keukengerei worden niet standaard geleverd. Voor de meubilering wordt maandelijks meubileringskosten ဠ70,- in rekening gebracht. Lees hier meer over de gemeubileerde studio’s.

Nee, je mag niet boren in de muren in verband met het leidingwerk. Een wand in de woning is voorzien van een zogenaamd ophang systeem voor het ophangen van wanddecoratie.

Nee, alleen in de 2Room studio is het toegestaan om met twee personen te wonen (momenteel is de 2Room studio niet meer beschikbaar).

Nee, helaas is het concept hier niet op uitgerust.